Op donderdag 8 april 2021 werd bekend gemaakt dat op de westoever van Loeksor een nederzetting is opgegraven die dateert uit de tijd van Amenhotep III uit de 18de dynastie. De archeologische site is direct ten noorden gelegen van Medinet Haboe, de dodentempel van Ramses III. Het opgravingsterrein ligt feitelijk tussen Medinet Haboe en de dodentempel van Amenhotep III. Deze laatste locatie is vooral bekend van de twee zitbeelden van de farao die als de Memnonkolossen worden aangeduid.
De archeologische site is vanaf de weg goed zichtbaar, het ligt namelijk schuin tegenover het loket van het ticketoffice waar toeristen terecht kunnen voor het kopen van entreebewijzen tot de tempels en graven op de Thebaanse westoever. Het nu blootgelegde terrein heeft de oppervlakte die overeenkomt met een voetbalveld.
De opgravingen zijn in september 2020 begonnen met de bedoeling de resten terug te vinden van de dodentempel van Toetanchamon. Ook farao Eje, de opvolger van Toetanchamon, heeft zijn dodentempel in deze omgeving gebouwd. Binnen enkele weken stuitten de archeologen tot hun grote verrassing op een raamwerk aan gebouwen uit tichelsteen, in de zon gedroogde kleiblokken. Wat men tot dusver had opgegraven bleek een woonplaats te zijn voor hoge ambtenaren uit de tijd van Amenhotep III. De plaats is opmerkelijk goed bewaard gebleven, met vrijwel complete muren. In enkele kamers van de huizen zijn gebruiksvoorwerpen aangetroffen.
De belangrijkste vondst tot nu toe is een grote amfoor met daarin de restanten van gekookt vlees. Het draagt een belangrijk opschrift in hiëratisch schrift: Regeringsjaar 37, vlees voor het derde Heb Sed-festival uit het slachthuis van het vee van Cha, bereid door de slager Ioewy. Deze waardevolle informatie geeft ons niet alleen de namen van twee mensen die in deze plaats woonden. Het bevestigt dat de plaats actief werd bewoond in de laatste regeringsjaren van farao Amenhotep III.
Lees het artikel: Archeologen graven grote nederzetting op bij Luxor.
Lees het artikel: Faraostad gevonden bij Luxor: ‘Grootste ontdekking sinds graf Toetanchamon’.
Lees het artikel: Egyptian archaeological mission discovers ‘Lost Golden City’ in Luxor.