Lezing Ramses II

 30,00

De lezing ‘Ramses II’ duurt twee uur en vindt plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden op zaterdag 31 mei 2025. Deze lezing begint om 14.00 uur. U kunt zich ook aanmelden voor de onlinelezing Ramses II.

14 op voorraad

Beschrijving

Lezing: Ramses II

Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was Ramses II de langst zittende farao van Egypte. In Nubië liet hij een kolossaal tempelcomplex aanleggen te Aboe Simpel. Feitelijk was dit enorme bouwwerk uit de rotsen gehouwen. De façade toont vier grote zitbeelden van Ramses II zelf. Tussen de benen van die beelden staat een aantal kleinere beelden die de moeder van de koning, zijn echtgenote Nefertari en verschillende van zijn zonen en dochters. De grote zuilenhal herbergt acht pijlers in de gedaante van Ramses II. De tempel was zo gebouwd, dat het zonlicht op twee dagen van het jaar via de ingang precies op drie van de vier beelden in het achterin de tempel gelegen heiligdom viel. Het Ramesseum was de dodentempel die Ramses II liet bouwen op de Thebaanse westoever. Deze ‘tempel van miljoenen jaren’, vertoont voorstellingen van de militaire expeditie die Ramses II in zijn 5de regeringsjaar heeft gehouden. In een grote veldslag tegen de Hethieten bij de stad Kadesj in het oude Syrië leed het Egyptische leger van Ramses II zware verliezen. Toch riep hij zichzelf tot overwinnaar uit.

De mogelijkheid bestaat om deze lezing gelijktijdig online bij te wonen: Ramses II.

Extra informatie

Datum

Zaterdag 31 mei 2025.

Tijden

14.00 – 16.00 uur.

Locatie

Caesarzaal op de eerst verdieping van het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28.

Entreeprijs RMO

Om deel te kunnen nemen aan de lezing dient u over een geldige Museumkaart te beschikken.

Aantal deelnemers

Het maximumaantal deelnemers bedraagt 15 personen. Het maximumaantal deelnemers online bedraagt eveneens vijftien personen. De minimale combinatie van live en online dient tien deelnemers te zijn, voordat de lezing doorgaat.

Hand-out

Na afloop van de lezing zal per e-mail een hand-out van de PowerPointpresentatie worden toegezonden in de vorm van een pdf.

Zoom

Voorafgaand aan de lezing krijgen alle deelnemers (live en online) een e-mailbericht toegezonden. Daarin staat een link en een wachtwoord dat kan worden gebruikt wanneer men niet in de gelegenheid is om de lezing in het museum bij te wonen. De online lezing wordt via de website zoom.us aangeboden. Voor het bijwonen van de onlinelezing dient u niets te downloaden of op uw PC te installeren.

Video-opname

Bent u niet in de gelegenheid om de lezing rechtstreeks bij te wonen? Binnen een dag krijgen alle deelnemers (live en online) een e-mailbericht toegezonden met daarin een link naar de video-opnames van de lezing. Deze link blijft onbeperkt geldig.