Het oude Egypte in het basisonderwijs

Sjabti makenLukida Onderwijs werkt met meer dan 600 scholen samen door heel Nederland. Zij kunnen scholen helpen met last-minute invallers, maar ook met invallers voor de lange termijn. Bij Lukida werken veel verschillende vakdocenten. Er werken kunstenaars, wetenschappers, theatermakers, dansers, biologen, programmeurs, kindercoaches en een egyptoloog. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de bevlogenheid en de wens om iets van hun vak over te brengen op leerlingen. Als gastdocent voor het basisonderwijs is Huub Pragt verbonden aan Lukida. In zijn lesprogramma ‘Het Oude Egypte’ maken de kinderen kennis met de denkwereld van de oude Egyptenaren. Aan het einde van een ochtendprogramma maken de kinderen een sjabti uit klei die ze vervolgens blauw beschilderen. Na uitleg over het Egyptische hiërogliefenschrift schrijven de kinderen in de middag een brief aan Toetanchamon in de Egyptische beeldtekens.

De praktijk leert dat veelal gebruik wordt gemaakt van het aanbod van een organisatie als Lukida om er het lerarentekort mee op te vangen. Op woensdag 17 april 2024 kwam het Rapport De Staat van het Onderwijs 2024 uit. Naar aanleiding hiervan ging Lukida oprichter Jesse Dijksman bij Dit is de dag (radio 1), in gesprek met Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond.

Beluister en bekijk dit gesprek van 16:09: Onbevoegde docenten voor de klas de oplossing voor de slechte staat van het onderwijs?

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.