De Podcast over de Egyptische collectie van het RMO

Graanmaalster en Amenhotep reliëf - Rijksmuseum van Oudheden Leiden

Graanmaalster en Amenhotep III reliëf – Rijksmuseum van Oudheden Leiden

De tentoonstelling Collectie//Reflectie is tot en met september 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.
Op dinsdag 4 juni 2024 werd de gelijknamige podcast gelanceerd. Medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Anna de Wit, Annabel van Amerongen en Daniel Soliman, kijken kritisch naar de verzamelgeschiedenis van een deel van de museumcollectie. Waar komen de oud-Egyptische voorwerpen vandaan, en onder welke omstandigheden zijn ze naar Nederland gekomen? Hoe doen wetenschappers onderzoek naar deze verhalen, en wat kunnen we nu met deze informatie?

In de introductie-aflevering duiken de drie medewerkers van het museum in de verzamelgeschiedenis van de oud-Egyptische voorwerpen in de rijkscollectie. Hoe zijn die objecten in Nederland beland, en waarom is het belangrijk om hier meer over te weten?
Luister naar de eerste aflevering van 20:24: Waarom moeten we het over de geschiedenis van de collectie hebben?.

Een van de topstukken van de oud-Egyptische collectie is een reliëf waarop het gezicht van farao Amenhotep III te zien is. Wie verwijderde dit stuk uit een grafwand? En wat vertelt het over de kunsthandel in oud-Egyptische voorwerpen?
Luister naar de tweede aflevering van 33:18: Verzamelaar of grafrover?.

Via een stenen beeld van een graanmaalster werpen de drie museummedewerkers een blik op de archeologie aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Wie kreeg toestemming om oud-Egyptische voorwerpen op te graven en wie niet, en wie besliste dat?
Luister naar de derde aflevering van 20:24: Archeoloog of schatgraver?.

 

Geplaatst in Nieuws, Tentoonstellingen

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.