Museo Egizio in Turijn in zwaar weer

Evelina Christillin -Foto Matteo Secci / LaPresse

Evelina Christillin -Foto Matteo Secci / LaPresse

Het Museo Egizio in Turijn is onmiskenbaar een van de belangrijkste musea ter wereld met een Egyptische collectie. De laatste tien jaar heeft het museum vaak in het middelpunt gestaan van politieke controverse. Egyptoloog Christian Greco heeft vanaf zijn benoeming tot directeur in 2014 het internationale prestige van het museum naar grote hoogte weten te brengen. Tegelijkertijd heeft Greco te maken gehad met harde aanvallen van de rechtse partijen waaruit de huidige Italiaanse regering bestaat. Greco kreeg in 2018 kritiek op zijn initiatief ‘Fortunato chi parla arabo’ waarbij een toegangskorting werd gegeven aan Arabischsprekende mensen die het museum wilden bezoeken. Leden van de politieke partij Fratelli d’Italia, en in het bijzonder Giorgia Meloni, beschuldigden Christian Greco van het beoefenen van ‘omgekeerd racisme’ en van het straffen van Italianen. Bekijk hier de video van 4:17: il direttore del Museo Egizio incontra Giorgia Meloni.

In september 2023, toen de huidige regering onder leiding van Meloni al bijna een jaar aan de macht was, laaide de politieke beschuldigingen tegen Christian Greco weer op. Plaatsvervangend secretaris van rechtse separatische partij Lega (voorheen Lega Nord), Andrea Crippa, noemde Greco in een interview met Affari Italiani ‘een linkse directeur die op ideologische en racistische wijze het Museo Egizio in Turijn bestuurt in het nadeel van Italianen en burgers van de christelijke religie’, en vervolgde: ‘we zullen er alles aan doen om hem eruit te gooien en we vragen de minister van Cultuur, Sangiuliano, om hem te ontslaan als hij niet aftreedt’. Op dit moment, eind juni 2024, zijn de zaken zo hoog opgelopen dat Greco inderdaad wordt vervangen door Francesco Tiradritti. Deze Italiaanse egyptoloog is vanwege zijn rechtse uitspraken een veel besproken persoon in de regio Piëmont. Tiradritti ziet nu zijn kans schoon: ‘om het verhaal te verdrijven dat rechts geen heersende klasse heeft in Turijn’. Christian Greco moet het veld ruimen en wordt overgeplaatst naar het provinciale Museo Archeologico dell’Alto Adige, beter bekend als het Ötzi museum in Bolzano.

Niet alleen de directeurspositie van Greco staat ter discussie. Ook de positie van Evelina Christillin, de geprezen voorzitter van de raad van bestuur van het Museo Egizio wordt onder vuur genomen. Op 2 juni 2023 werd Christillin nog benoemd tot Ridder van het Groot Kruis van de Republiek, de hoogste orde van de Italiaanse Republiek.

Op maandag 14 juni 2024 publiceerde La Stampa een artikel waaruit blijkt dat het Italiaanse Ministerie van Cultuur Christillin wil vervangen door Zahi Hawass. Hawass vertelde het Italiaanse persbureau Ansa dat hij nog geen voorstel van het Ministerie van Cultuur heeft ontvangen, maar dat hij het beslist zou accepteren als dat zou komen.

Lees de volgende artikelen

Donderdag 20 juni 2024: Christian Greco chiamato a dirigere il museo di Ötzi a Bolzano.
Donderdag 20 juni 2024: Christian Greco al museo di Ötzi, Leo Toller al museo delle miniere.
Woensdag 19 juni 2024: Museo archeologico, il nuovo presidente è Christian Greco: dall’Egizio di Torino a Bolzano.
Maandag 17 juni 2024: C’è una questione intorno alla nomina del presidente del Museo Egizio di Torino.
Dinsdag 11 juni 2024: NRC-interview met Christian Greco ‘Een museum is meer dan een verzameling voorwerpen’.
Donderdag 21 september 2023: Museo Egizio di Torino caso politico. La Lega: “Cacceremo il direttore Greco”.
Zaterdag 5 juni 2021: Tiradritti, l’egittologo che la destra vuole mettere al posto di Christian Greco.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.