Mummiekist van Idy - foto Mena Melad

Mummiekist van Idy – foto Mena Melad

Op woensdag 2 oktober 2024 maakten onderzoekers van de Universiteit van Sohag en de Freie Universität Berlin bekend dat zij een vrijwel ongeschonden graf hebben ontdekt in Assioet, gelegen in Midden-Egypte. Dit graf stamt uit het Middenrijk, meer specifiek uit de tijd van farao Senwosret I van de 12de dynastie. Het betreft het graf van Idy, de dochter van Djefay-Hapi, de beroemde gouwvorst van Assioet. Djefay-Hapi ondersteunde farao Senwosret tijdens diens militaire campagnes in Nubië en was getrouwd met Sennoey, de moeder van Idy.
Van dit echtpaar zijn twee prachtige beelden gevonden in het Nubische Kerma, bij de derde stroomversnelling van de Nijl. Het zitbeeld van Sennoey wordt bewaard in het Museum of Fine Arts in Boston. Waarschijnlijk stonden deze beelden oorspronkelijk in een grafkapel of heiligdom. Echter, ze werden ver naar het zuiden ontdekt, in Nubië, waar ze begraven waren in de koninklijke grafheuvel van een Nubische koning, generaties na de dood van het echtpaar uit Assioet. De beelden moeten vanuit hun oorspronkelijke locatie zijn verwijderd en ongeveer driehonderd jaar na hun vervaardiging naar Nubië zijn gebracht. Hoe en waarom deze beelden in Nubië terechtkwamen, blijft echter een raadsel.

De ontdekking van Idy’s graf werd gedaan tijdens onderzoek aan het graf van haar vader, dat bekendstaat als het grootste niet-koninklijke graf uit het oude Egypte. De omvang van dit graf benadrukt Djefay-Hapi’s belangrijke status als gouwvorst. De Egyptische minister van Toerisme en Oudheden, Sharif Fathy, prees de archeologische missies voor hun werk om de geheimen van het oude Egypte te onthullen en benadrukte dat het ministerie hen volledig zal blijven steunen. Dr. Mohamed Ismail Khaled, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad van Oudheden, legde uit dat tijdens het schoonmaken van de schacht van Djefay-Hapi’s graf, de grafkamer van zijn dochter werd ontdekt op een diepte van 15 meter naar het noorden.

In de kamer vonden de onderzoekers twee in elkaar passende mummiekisten, rijkelijk versierd met teksten die de reis door het Egyptische Dodenrijk beschrijven. De kleinere kist is 2,30 meter lang en de grotere 2,62 meter. Beide kisten worden beschouwd als enkele van de mooiste die ooit zijn ontdekt. Het team vond ook het deksel van de kleinere kist, een kanopenkist en houten grafbeelden. Volgens Dr. Khaled suggereren voorlopige studies dat grafrovers de kamer hebben betreden, de mummie van Idy hebben geschonden en haar kanopenkruiken hebben vernietigd. Onderzoek aan haar schedel en botten wijst erop dat zij op jonge leeftijd stierf, vermoedelijk voor haar 40ste levensjaar, en leed aan een aangeboren voetafwijking.

De missie zal doorgaan met het onderzoeken van de resten van Idy in de hoop meer inzicht te krijgen in deze familie van gouwvorsten en de periode waarin zij leefden.

Foto door Mena Melad van Luxor Times

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.