Nieuws

Geplaatst op
  • De discussie over de terugkeer van Nefertiti naar Egypte - 17 juli 2024

    Het argument voor de teruggave door Duitsland van de wereldberoemde buste van Nefertiti aan Egypte hangt af van de omstandigheden waaronder het meer dan honderd jaar geleden het land heeft verlaten.

  • Hoe Egyptenaren krokodillen vingen - 15 juli 2024

    Op vrijdag 12 juli 2024 werd bekend gemaakt dat na het maken van een CT-scan van een Egyptische krokodillen mummie, een bronzen haak en een gedeeltelijk verteerde vis in de maag van het dier werden aangetroffen.

  • Botslijtage bij Egyptische schrijvers - 28 juni 2024

    Uit een antropologisch onderzoek naar gewrichtsslijtage aan Egyptische skeletten kan worden vastgesteld welk botmateriaal heeft toebehoord aan een schrijver.

  • Papyri in het Egyptisch Museum - 27 juni 2024

    Eind juni 2024 lanceerde sjabti-deskundige Dik van Bommel een bijzondere webpagina die bezoekers aan het Egyptisch Museum in Caïro in staat stelt om informatie op te zoeken over de papyri die ze in het museum bekijken.

  • Museo Egizio in Turijn in zwaar weer - 21 juni 2024

    Christian Greco wordt ontslagen als directeur van het Museo Egizio. Zahi Hawass wordt benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van dit beroemde museum in Turijn.

  • De Podcast over de Egyptische collectie van het RMO - 17 juni 2024

    De tentoonstelling Collectie//Reflectie belicht de Egyptische verzameling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is tot en met september 2024 te zien. Op dinsdag 4 juni 2024 werd de gelijknamige podcast gelanceerd.

  • De kat in het oude Egypte - 13 juni 2024

    De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. Het heilige dier werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf.

  • Het oude Egypte in het basisonderwijs - 11 juni 2024

    Lukida Onderwijs werkt met meer dan 600 scholen samen door heel Nederland. Zij kunnen scholen helpen met last-minute invallers, maar ook met invallers voor de lange termijn. De praktijk leert dat veelal gebruik wordt gemaakt van het aanbod van Lukida om er het lerarentekort mee op te vangen.

  • Zo stierf Toetanchamon - 1 juni 2024

    In een artikel op de website historianet.nl over farao Toetanchamon wordt uitgelegd waarom wetenschappers er tegenwoordig van uitgaan dat de jonggestorven farao aan de degeneratieve ziekte kyfoscoliose leed. Daarnaast was zijn lichaam onderhevig aan de ontstekingsziekte malaria tropica.

  • Een sarcofaag voor Mencheperra - 27 mei 2024

    De Franse egyptoloog Frédéric Payraudeau is professor Egyptologie aan de Universiteit van Sorbonne te Parijs. Op maandag 20 mei 2024 deed hij heel wat stof opwaaien door te stellen dat een in Abydos aangetroffen granieten fragment heeft toebehoord aan de sarcofaag van de beroemde farao Ramses II uit de 19de dynastie.