Zeldzaam houten kopje gevonden

Op woensdag 18 oktober 2017 maakte het Egyptische Ministerie van Oudheden bekend dat wederom een bijzondere vondst is gedaan in Zuid-Sakkara. Het betreft een verfijnd houten kopje van een beeld dat werd aangetroffen bij de piramide van koningin Anchesenpepy II uit de 6de dynastie. Twee weken eerder werd in de directe omgeving van het kopje de bovenste helft van een obelisk gevonden met de naam van de koningin. Een week later trof men het pyramidion van haar piramide aan. De conclusie werd daarom snel getrokken dat het houten kopje de koningin zelf voorstelt.

Lees hier het artikel: Head of Queen Ankhnespepy II statue discovered in Saqqara.

Op basis van stylistische kenmerken kan de Oude Rijks datering van deze bijzondere vondst in twijfel worden getrokken. Het betreft vrijwel zeker een pruikenstandaard uit het Nieuwe Rijk. Onderstaande foto toont een houten kopje uit de 18de dynastie dat zich in het Egyptisch Museum in Caïro bevindt. Het is enkele decennia geleden gevonden in Sakkara door de Fransman Jean-Philippe Lauer. De opgravingsleider van het Frans-Zwitserse archeologische team te Zuid-Sakkara, Philippe Collombert, heeft er al op gewezen dat de archeologische laag waar het kopje in werd aangetroffen ‘verstoord’ is gebleken.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.