De piramides lagen langs de Nijl

Het lichtblauwe lijntje is de oude zijtak van de Nijl, dicht bij enkele bekende sites met piramides en grafmonumenten ligt.Foto: Nature/UNCW

De lichtblauwe lijn is de oude zijtak van de Nijl, dicht bij enkele bekende sites met piramides en mastaba’s.
Foto: Nature/UNCW

Op vrijdag 17 mei 2024 werd het wetenschappelijke rapport gepresenteerd over het onderzoek aan de Ahramat-tak van de Nijl ook wel aangeduid als de Choefoe-tak, vernoemd naar de beroemde farao van de ‘Grote piramide’ te Gizeh. Een onderzoeksteam van de Universiteit van North Carolina Wilmington onder leiding van Prof. Eman Ghoneim heeft deze tegenwoordig onzichtbare waterweg ontdekt. In september 2022 werd al eerder bekend gemaakt dat de loop van de Nijl tijdens het Oude Rijk parallel liep met de huidige bedding van de rivier. Deze oude en tegenwoordig vrijwel geheel verdwenen Ahramat-tak heeft het transporteren van blokken steen voor de bouw van verscheidene piramides ter hoogte van het oude Memphis mogelijk gemaakt. De oude waterweg lag veel dichter bij het in het westen gelegen woestijngebied dan de huidige ligging van de Nijl. In januari 2024 toonde geofysisch onderzoek al aan dat het verloop van deze waterweg zich uitstrekt over 100 km en verscholen ligt onder het eolische woestijnzand en een deel van het landbouwgebied.

Lees het wetenschappelijke artikel: The Egyptian pyramid chain was built along the now abandoned Ahramat Nile Branch.
Lees ook: We mapped a lost branch of the Nile River – which may be the key to a longstanding mystery of the pyramids.
Lees ook: Scientists may have solved mystery behind Egypt’s pyramids.
Lees ook: Scientists find evidence of ancient waterway beside Egypt’s pyramids.
Lees ook: Stap dichter bij ontrafeling van mysterie over bouw van Egyptische piramides.
Lees ook: Wetenschappers: mysterie achter bouw piramides mogelijk opgelost.
Lees ook: Verdwenen Nijltak bleek cruciaal voor bouw piramides.
Lees ook: Eeuwenoud raadsel van bouw Egyptische piramides lijkt eindelijk deels opgelost.

Luister naar het OVT radio-interview van 8:13 met egyptoloog Daniël Soliman, conservator van de collectie Egypte en Nubië bij het Rijksmuseum van Oudheden, over Het mysterie van de piramides.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.