De Amerikaanse amateur-egyptoloog Jonathan Seamus Blackley heeft in augustus 2019 een brood gebakken met duizenden jaren oude gistcellen die zouden zijn aangetroffen in Oud-Egyptische vazen. De gistcellen zouden al die tijd een ‘slapende’ toestand hebben doorgebracht. De cellen konden uit hun slaap worden gewekt door hen voeding en water toe te dienen. Hiervoor schakelde Blackley de hulp in van de microbioloog Richard Bowman van de universiteit van Iowa. Met de opgewekte gist is daarna een brood gemaakt van gerst en eenkoorn. Eenkoorn is een van de vroegst gecultiveerde tarwesoorten maar wordt tegenwoordig nog zelden geteeld. De soort wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Bowman vermeed ook dat de gistcellen besmet zouden worden met hedendaagse gistcellen in de lucht om zeker te zijn dat het ging om de oude gisten. Het resultaat is een erg zacht brood, dat aanvoelt als gebak. Het heeft een aroma van karamel en is zoet. Blackley en Bowman overwegen om de gistcellen verder op te kweken en eventueel meer Oud-Egyptische broden op de markt te brengen.
Lees het artikel: Een wetenschapper bakte een brood met 4500 jaar oude gist.
Lees ook het kritische artikel: ‘Oud-Egyptisch’ brood blijkt nep, bier misschien wel echt.