De kat in het oude Egypte

Beeldje voor een kattenmummieDe kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. Het heilige dier werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. De eigenaar rouwde alsof hij een familielid verloren had en schoor soms zijn wenkbrauwen af als teken van verdriet. Katten waren zo belangrijk dat als er een huis in brand stond, eerst de katten werden gered en daarna het vuur werd geblust, zo vertelt de Griekse geschiedschrijver Herodotus uit de 5de eeuw voor Chr.. Zeven eeuwen later schreef de Macedonische historicus Polyaenus het werk Strategemata dat over acht boeken is verdeeld. Ze bevatten korte beschrijvingen van beroemde stratagèmes oftewel krijgslisten uit de oudheid. In het zevende deel schrijft Polyaenus over de Perzische koning Kam­bises II die in 525 v.Chr. zijn rijk wilde uitbreiden en Egypte binnenviel.

Toen Kambises Pelusium aanviel, dat de toegang tot Egypte bewaakte, verdedigden de Egyptenaren het met grote vastberadenheid. Ze voerden formidabele apparaten aan tegen de belegeraars en vuurden stenen op hen af ​​vanuit hun katapulten. Om dit verwoestende spervuur ​​het hoofd te bieden, liep Kambises voor zijn frontlinie uit met honden, schapen, katten, ibissen en alle andere dieren die de Egyptenaren als heilig beschouwden. De Egyptenaren stopten onmiddellijk met hun activiteiten, uit angst de dieren, die zij zeer vereerden, te laten verwonden. Kambises veroverde Pelusium en opende daarmee voor zichzelf de route naar Egypte.

Lees het artikel: Kat zat aan tafel bij de farao.
Lees ook het kemet-artikel: De kat in het oude Egypte – dagelijks leven.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.