De Koningslijst van Turijn

Kim Ryholt tijdens de lezing over de Koningslijst in het Museo Egizio in Turijn

Kim Ryholt tijdens de lezing over de Koningslijst in het Museo Egizio in Turijn

Op dinsdag 27 september 2022 vond in het Museo Egizio in Turijn een belangrijke lezing plaats over de in het museum bewaarde papyrus die de Koningslijst van Turijn wordt genoemd. Na een introductie door directeur Christian Greco komen drie specialisten aan het woord. Dit zijn achtereenvolgens Susanne Töpfer, conservator verantwoordelijk voor de papyrus-collectie van het Museo Egizio in Turijn, Kim Ryholt, egyptoloog verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen en Myriam Krutzsch, restaurator bij het Ägyptisches Museum en Papyrussammlung der Staatlichen Museen zu Berlin.

Het manuscript, dat de enige echte Egyptische koningslijst is, afgezien van Manetho, waarop vele koningen staan die verder onbekend zijn, werd rond 1820 aangekocht door de consul Bernardino Drovetti en werd in 1824 voor het eerst gezien en beschreven door Jean-François Champollion. Dankzij de inspanningen van talrijke geleerden was het de afgelopen 200 jaar mogelijk om de meeste van de ongeveer 300 fragmenten te combineren. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de ontcijfering van het hiërogliefenschrift werd de papyrus in 2022 volledig gerestaureerd.

Bekijk de video-opname van de lezing van 1:31:24 History, Content and Restoration of the so-called “Turin King List”.
Lees ook de pagina op de website pharaoh.se van de Zweedse deskundige op het vlak van de Egyptische chronologie, Peter Lundström: The Turin king list.

De website Koningslijst.nl is opgezet met als doel een zo volledig en betrouwbaar mogelijk overzicht te geven van de regeringsperiodes van de Egyptische farao’s. De Koningslijst van Turijn is daarbij als een belangrijke bron gebruikt. Het oude Egypte bestond uit een aantal beschavingen die zijn ingedeeld in periodes. De eerste die deze indeling heeft gemaakt, was de Griekse Egyptenaar Manetho. Hij schreef de geschiedenis van Egypte rond 250 v.Chr. en hanteerde daarbij een indeling in periodes. Hij baseerde zijn werk op oudere bronnen, met alle beperkingen die dat met zich meebracht. Vele details zijn in de loop der tijd aangepast, bijgesteld en verschoven. Maar de indeling in periodes en koningshuizen (dynastieën) wordt nog altijd gebruikt.

Geplaatst in Lezingen, Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.