Op zondag 20 september 2020 werd exact een week na het bericht over de vondst van 13 mummiekisten bekend gemaakt dat daar nog eens 14 mummies zijn bijgekomen.
In een ontmoeting met de internationale pers maakte de Egyptische Minister van Oudheden, Chaled el-Enany, bekend dat in Sakkara op de bodem van een 11 meter diepe grafschacht de 14 kleurrijk beschilderde kisten zijn aangetroffen in een zijnis van een massagraf.
Sakkara is vooral bekend van de trappiramide van Djoser uit het Oude Rijk. Ruim 2000 jaar later werd de necropool nog steeds gebruikt voor de begrafenis van hoge ambtenaren. De stijlkenmerken van de voorstellingen op de beschilderde mummiekisten die zijn ontdekt, maken duidelijk dat ze toebehoren aan Egyptenaren die leefden een in een onstuimige tijdsperiode van de Egyptische geschiedenis. In 525 v.Chr. voegde de Achaemenidische koning Kambises II Egypte namelijk toe aan het grote Perzische Rijk. De Perzische heersers worden gerekend tot de 27ste dynastie van Egypte. Het imperium bereikte zijn grootste omvang onder Darius I, de opvolger van Kambises II. Darius verdeelde zijn rijk in twintig provincies die werden bestuurd door vaak lokale heersers die satrapen werden genoemd. Hij stelde een belastingsysteem op om elke satrapie, waarvan Egypte er een was, middelen af te laten dragen aan de centrale regering in Perzië. In 404 v.Chr. kwam de Perzische overheersing aan zijn einde na een succesvolle opstand van de Egyptische bevolking. Hierna zou het koninkrijk weer worden geleid door Egyptische farao’s.
De archeologen gaan nu onderzoeken wie er precies begraven liggen in de mummiekisten. Ze hopen zo meer te weten te komen over het leven van de Egyptenaren die geen onderdeel uitmaakten van de Perzische elite.
De meeste nieuwsberichten met betrekking tot de vondst in Sakkara spreken over ‘doodskisten’, vertaald uit het Engelse ‘coffins’. De vakterm voor dit soort beschilderde houten kisten luidt echter ‘mummiekisten’. De term sarcofaag wordt louter gebruikt voor een kist uit steen.
In het Rijksmuseum van Oudheden is tot en met zondag 22 november 2020 de tentoonstelling Sakkara, leven in een dodenstad te zien. Het verhaal wordt verteld over 45 jaar aan opgravingsactiviteit in Sakkara door de archeologen van het Leidse museum en hun wetenschappelijke compagnons.
Lees het artikel: Egypte ontdekt 27 eeuwenoude ‘goed bewaarde’ doodskisten.
Lees ook: Weer 14 doodskisten opgegraven bij Djoser-piramide Egypte.
Op maandagochtend 21 september 2020 werd Huub Pragt geïnterviewd door Bas van Werven van BNR-Nieuwsradio. Luister naar het vraaggesprek van 3:45 over de Vondst van de mummiekisten in Sakkara.
Op zondag 4 oktober 2020 werd bekend gemaakt dat het aantal gevonden mummiekisten inmiddels is opgelopen tot 59. De mummiekisten worden zeer binnenkort tentoongesteld. Bij de persbijeenkomst op de opgravingssite van Sakkara werd een binnen de wetenschappelijke wereld zeer ongebruikelijke handeling verricht. Het deksel van een van de mummiekisten werd opgetild. Het in de open lucht openen van de mummiekist zorgde ervoor dat de internationale pers zich kon vergapen aan een intacte Egyptische mummie.
Lees het artikel: Tientallen gevonden sarcofagen getoond aan publiek.
Lees ook het Engelstalige artikel: Egypt reveals 59 ancient coffins found near Saqqara pyramids.
Lees ook het Engelstalige artikel: Ancient Egyptian Coffin Opened for the First Time in 2,600 Years.