Nieuws

Geplaatst op
  • Droomstèle van Thoetmoses IV wordt hersteld - 1 maart 2017

    Duizend jaar na het uithakken van de beroemde sfinx van Gizeh werd tussen zijn voorpoten een merkwaardige stèle opgericht. Deze Droomsèle van Thoetmoses IV wordt gerestaureerd.

  • Zoektocht naar geheime kamers bij Toetanchamon worden hervat - 17 februari 2017

    Een team van de Polytechnische Universiteit van Turijn onder leiding van Franco Porcelli gaat eind februari 2017 in het Dal der Koningen een Ground-Penetrating-Radar (GPR) onderzoek starten. Het is de bedoeling dat ...

  • Boek door voormalig directrice Egyptisch Museum - 16 februari 2017

    Wafaa el-Saddik is de eerste Egyptische vrouw die een archeologische opgraving leidde. Later werd zij de eerste vrouwelijke algemeen directeur van het Egyptisch Museum. Ze heeft haar indringende memoires in boekvorm vastgelegd.

  • Masterclass De Haremsamenzwering - 26 januari 2017

    Op zaterdag 4 februari 2017 zal egyptoloog Huub Pragt in een masterclass in het Rijksmuseum van Oudheden ingaan op de inhoud en achtergronden van een bijzondere Egyptische juridische tekst die bekend staat als het ‘Papyrus Judicaire de Turin’. Dit bijzondere document is tot 17 april 2017 in de ...

  • Symposium ‘Koninginnen van de Nijl – de vrouw in het oude Egypte’ - 26 januari 2017

    Bij de tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’ is er op maandag 6 maart het symposium ‘De vrouw in het oude Egypte’ in het Rijksmuseum van Oudheden.

  • Sachmetbeelden uit de dodentempel van Amenhotep III - 14 december 2016

    Een internationaal team van archeologen heeft deze week vier beelden van de leeuwingodin Sachmet ontdekt in de dodentempel van Amenhotep III te Loeksor.

  • Rondleiding Egypte en Koninginnen van de Nijl - 8 december 2016

    Op zondag 5 februari 2017 vinden twee identieke rondleidingen plaats in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De Egyptische afdeling van het museum is vernieuwd. Tevens is er een bijzondere tentoonstelling Koninginnen van de Nijl te zien. Een rondleiding duurt anderhalf uur. De eerste rondleiding start om 11.30 uur. Verzamelpunt is het museumcafé van ...

  • Masterclass Koninginnen van het Nieuwe Rijk - 8 december 2016

    Op zaterdag 14 januari 2017 verzorgt egyptoloog Huub Pragt een masterclass in het Rijksmuseum van Oudheden over de belangrijkste koninginnen van het Nieuwe Rijk.

  • De knieën van Nefertari - 28 november 2016

    In 1904 ontdekte de Italiaanse archeoloog Ernesto Schiaparelli in het graf van Nefertari de knieën van een mummie. Hij veronderstelde dat deze zou hebben toebehoord aan de beroemde koningin. Een team van internationale experts gebruik gemaakt van C-14 koolstofdatering en een genetische studie toegepast die de hypothese van Schiaparelli bevestigt.

  • Holle ruimtes ontdekt in de piramide van Choefoe - 16 oktober 2016

    Het internationale project Scan Pyramids is in zijn twee seizoen bezig met het doorlichten van vier Egyptische piramides. Op 15 oktober 2016 maakte het team bekend dat het via een geavanceerde muon-techniek holle ruimtes heeft ontdekt in de grote piramide van Choefoe.