Als antropoloog en evolutiebioloog is Nathaniel Dominy verbonden aan Dartmouth College in Hanover, New Hampshire. Zijn onderzoek is gericht op het maken van moleculaire en isotopen-analyses op mummies van bavianen. Dit maakt onderdeel uit van zijn biologische veldwerk in Afrika. Het onderzoek heeft enkele jaren in beslag genomen en is uitgevoerd in samenwerking met egyptologe Salima Ikram van de American University in Caïro. Op vrijdag 8 januari 2021 werden de verrassende onderzoeksresultaten openbaar gemaakt. Het onderzoek laat zien hoe en waarom primaten zich tijdens de evolutie hebben aangepast.
In het Nieuwe Rijk gold het Land van Poent als de belangrijkste plaats waar de beste kwaliteit wierook vandaan werd gehaald. Ook stond het gebied bekend om de door de Egyptenaren zo gewaardeerde mantelbavianen (Papio hamadryas). Dit heilige dier van zowel de god Thot als de aanbidder van de zonnegod Ra-Horachte werd op grote schaal in Egypte geïmporteerd. Expedities bereikten Poent door zowel stroomopwaarts langs de Nijl als via de oostkust van Egypte via de Rode Zee naar het zuiden te varen. Poent, was daarmee een enorm uitgestrekt gebied dat grote delen van het huidige Noord-Soedan en Eritrea besloeg. Wellicht dat ook delen van Djibouti, Somalië en zelfs Ethiopië tot het gebied van Poent mogen worden gerekend. Over de exacte locatie wordt binnen de egyptologie nog steeds gedebatteerd.
Dominy onderzocht de mummies van bavianen die zijn aangetroffen in Egyptische graven uit het Nieuwe Rijk. Hij vergeleek de strontium-samenstellingen van de botten, het haar en het glazuur van tanden van de mummies met die van mantelbavianen die in verschillende regio’s in Afrika leven. Dit werpt een licht op de oorsprong van de Egyptische bavianen. Sommigen zijn hoogstwaarschijnlijk in Egypte in gevangenschap gefokt. Andere bavianen moeten zijn geboren in de gebieden van het huidige Ethiopië, Eritrea, Djibouti, Somalië en zelfs Jemen.
Lees het artikel: Mummified baboons reveal the far reach of early Egyptian mariners.