In het jaar 2022 is de discussie in alle hevigheid opgelaaid over het teruggeven van al dan niet ‘ontvreemde objecten’ aan het land van herkomst. De discussie is vaak erg heftig en wordt meestal niet alleen gevoerd op basis van historische, cultureel-antropologische, juridische of andere wetenschappelijke argumenten. Emotie over het eigendomsrecht van cultureel erfgoed kan extreem heftige vormen aannemen waarbij iedere nuance ontbreekt. Het kan soms zelfs leiden tot het meest verschrikkelijke, namelijk het gebruik van vormen van geweld.
De voorbije maanden zijn bij herhaling argumenten de wereld ingestuurd waarom landen bepaalde ‘kunstschatten’ terug zouden moeten geven aan de ‘rechtmatige eigenaar’, namelijk het land van herkomst. Wanneer men wat afstand bewaart en kijkt naar deze gevoelige kwesties, dan valt te concluderen dat voor vrijwel ieder Egyptisch voorwerp, waar een claim op ligt, er argumenten zijn te noemen waarom het wel of waarom het niet terug zou moeten worden gegeven aan het land waar het object vandaan is gekomen.
In dat kader is het volgende artikel dat op maandag 17 oktober 2022 in de Berliner Zeitung verscheen, de moeite waard om te lezen:
Star der Zwanziger: Wie Berlinerinnen die altägyptische Königin vergötterten.